divendres 01 de març 2024 INICI | FIRES I FESTES | MERCATS | MÚSICA I TEATRE | ART I EXPOSICIONS | NOTÍCIES I REPORTATGES | AGENDA

Mercadona redueix les seves emissions de CO2 en més de 1.000 tones en 2021 a les Illes Balears

juny

Façana del supermercat de Puigderrós, en Llucmajor, reformat l'any 2021

Mercadona va reforçar en 2021 el seu compromís amb el medi ambient a Illes Balears.

incorporant en els seus processos importants millores que li han permès, en un sol exercici, reduir la seva petjada de carboni a Illes Balears en més de 1.000 tones d'emissions de CO? respecte a 2020, en concret un 8% menys. Gràcies a aquests avanços, Mercadona ha millorat el seu impacte ambiental en la comunitat, aconseguint minimitzar tant les emissions directes de gasos d'efecte d'hivernacle en els supermercats i en la xarxa logística, com les emissions indirectes, derivades de la compra i consum d'energia elèctrica de la seva xarxa de botigues, xarxa logística i oficines.


La petjada de carboni de Mercadona en 2021, que ja ha estat calculada i està pendent de certificació definitiva per l'organisme oficial d'acreditació AENOR, segueix l'estàndard ISO 14064. Aquests criteris i estàndard són idèntics a la certificació que la companyia ja va obtenir en l'exercici anterior, en 2020.


A més, com a part d'aquestes mesures sostenibles, la companyia va invertir en 2021 més de 14milions d'euros a Illes Balears que li permeten continuar consolidant el seu creixement en aquesta comunitat autònoma a través d'un model de negoci cada vegada més eficient i sostenible. Aquest esforç inversor es va destinar tant a l'optimització logística del magatzem que té en Mercapalma, com a la reforma de quatre supermercats amb un model de botiga molt més eficient, que permet un estalvi energètic de fins a un 40% respecte a un supermercat convencional.

Aquest tipus de botigues, de les quals Mercadona ja té 31 en total a la comunitat d'un total de 49, disposa, per exemple, de millores d'aïllament, illuminació LED i gestió intelligent del consum energètic. També incorpora uns sistemes de refrigeració més sostenibles, que redueixen l'ús de gasos fluorats i les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. D'altra banda, Mercadona va realitzar en 2021 compres per valor de 139 milions d'euros a les IllesBalears, on collabora amb més de 30 Proveïdors Totaler i 300 proveïdors no comercials i de serveis, la qual cosa converteix a la companyia en una important locomotora en la comunitat. A més, va tancar el passat exercici consolidant una plantilla de 2.557 persones en la comunitat amb ocupació estable i de qualitat.En el marc del compromís que manté amb la societat balear, en 2021 va donar 399 tones d'aliments i productes de primera necessitat a menjadors socials i entitats benèfiques de tota la comunitat, un 86% més que el lliurat l'any anterior.

Transport sostenible i eficiència energètica per a la reducció d'emissions en Mercadona. Dins de l'aposta pel transport sostenible, Mercadona ha introduït nombroses millores en la seva flota, com l'eliminació d'elements que no aporten valor per a alleugerir el pes total del vehicle i aconseguir carregar una tona més per camió que la mitjana del sector. La companyia també potencia l'ús de vehicles de major capacitat com els mega tràilers per a reduir elnombre de viatges, així com la logística inversa per a evitar viatges en buit, la qual cosa li hapermès obtenir en 2021 una taxa d'ompliment del 82%. Mercadona també aposta per vehicles que compleixen els estàndards més exigents en matèria d'emissions i el 99% de la seva flota s'ajusta a les normes de motor Euro VI C, Euro VI D i Euro VI E.


En 2021, a més, ha continuat collaborant activament en la iniciativa Llegeixin & Greend'AECOC, el propòsit de la qual és assolir els objectius definits en la Cimera del Clima de París (COP21). La seva implicació en aquest programa li va permetre acreditar en 2021 una reducciódel 27% en les seves emissions de CO? derivades dels seus processos logístics, fita que li ha fet creditora a Mercadona de la seva primera estrella Llegeixin & Green.


Addicionalment, té operativa en més de 800 supermercats la descàrrega nocturna silenciosa,que permet reduir el trànsit en utilitzar camions de major tonatge en hores barri, evitant embussos, agilitant els processos de descàrrega i reduint, amb tot això, la contaminació, tant acústica com atmosfèrica. A més, en la seva aposta per l'optimització del consum energètic, Mercadona ha continuat implantant el seu model de botiga més eficient i, parallelament, ha continuat reforçant la seva aposta per les energies renovables, amb la incorporació d'11.500 plaques solars en botigues, blocs logístics i ruscos destinats a la venda en línia, que suposen un estalvi de 1.446 tones deCO? a l'any.