Durant molts segles, els habitants dels pobles de muntanya com Selva s’han endinsat al bosc per a recol·lectar plantes medicinals per elaborar tisanes amb les que alleujar malalties o herbes aromàtiques per condimentar els guisats. El segon diumenge de juny, tindràs l’ocasió de veure com aquesta localitat recorda aquesta activitat amb una fira que ocupa la plaça de l’església i els carrers confrontats. Aquell dia, totes les cases posen, a balcons i finestres, bandoleres de tela pintades amb dibuixos de plantes medicinals característiques de la zona, com la murta.
El diumenge, els recollidors de murta matinen per desplaçar-se a la muntanya i recollir aquesta planta medicinal. Cap a les 10:00 h no et perdis la seva entrada a la plaça, acompanyats de grups de música tradicional, carros engalonats, nins disfressats de dimonis (coneguts com a dimonis boiets), gegants i cap grossos locals i de poblacions properes com Binissalem. A continuació podràs conèixer com es destil·la la murta a un enorme alambí de cobre instal·lat a la plaça, fins a obtindre una aigua perfumada a la qual se li atribueixen propietats curatives.
Durant els dies previs a la fira podràs gaudir d’exposicions d’artistes locals, actuacions musicals, conferències sobre herbes medicinals i balls populars. A més, als bars i restaurants degustaràs plats i tapes a on les herbes aromàtiques és l’ingredient essencial.
La fira constitueix un excel·lent motiu per visitar Selva i conèixer edificis locals de gran interès com, per exemple, l’Església parroquial de Sant Llorenç que presideix la plaça i a la qual s’accedeix per una escala monumental. El temple conserva la seva antiga façana gòtica, del segle XIV, però la resta de l’edifici és posterior. A més, conserva el Retaule del Calvari, una delicada obra realitzada per Gabriel Mòger II al segle XV.