dijous 28 de setembre 2023 INICI | FIRES | FESTES | MERCATS | ESDEVENIMENTS | NOTÍCIES | AGENDA

Els Cossiers de Montuïri, l'ànima de les festes de Sant BartomeuLes Festes de Sant Bartomeu són una de les cites més tradicionals de l'estiu mallorquí que no pots perdre't. Montuïri, Consell i Sóller són alguns dels municipis que celebren aquesta festivitat.

Estiu rere estiu, els Cossiers, documentats des de 1821, ballen una dansa collectiva, rítmica i entusiasta, plena de color i sensualitat, mitjançant la qual omplen els carrers del municipi. La segona dansa tindrà lloc dimecres que ve 23 d'agost, vespra de Sant Bartomeu i la tercera serà el dijous 24 d'agost, dia del patró, al matí.

El ball, representat únicament en tres ocasions a l'any, simbolitza la victòria del bé sobre el mal. La protagonista és una dona, símbol de feminitat i fertilitat, a la qual els homes reten homenatge. Aquesta dona serà la que vencerà a la figura del Dimoni, incorporat amb posterioritat i de connotacions cristianes.

Els Cossiers de Montuïri van ser reconeguts l'any 2012 amb el Premi Ramon Llull per mantenir-se fidel a l'esperit de la celebració, sent l'única agrupació de l'illa que s'ha mantingut sense interrupcions al llarg de la seva història.

Les Festes de Sant Bartomeu omplen d'activitats culturals, esportives i musicals diversos pobles de l'illa de Mallorca. Més enllà de l'atenció que acapara el ball dels Cossiers a Montuïri, altres actes com la Nit de l’Art a Sóller o La Capta a Consell animen a veïns i a visitants a gaudir d'una de les festes més destacades del període estival.