dimecres 22 març 2023 INICI | FIRES | FESTES | MERCATS | COMERCI LOCAL | GASTRONOMIA | ESDEVENIMENTS | REPORTATGES

Torna la Fira del Fang de Marratxí, una de les fires més tradicionals de MallorcaA cada nova edició, i aquesta será la XXXVIII Fira del Fang, es tracta de mantenir viu l’esperit d’una de les fires més tradicionals de la nostra illa. Aquest any com a tema històric s’ha escollit fer memòria fent un recorregut des de els origens de la fira, passant per l’evolució, fins arribar a aquesta darrera cita, sota el títol; Una retrospectiva a la Fira.

Va ser el 1984 quan va tenir lloc la primera cita. Com a tema principal s'escolliria "el fang vermell" i des de llavors les olleries de Marratxí es van revitalitzar i difondre els seus treballs i la seva importància al mapa mundial dels ceramistes.

Ara la Fira del Fang forma part de les cites més rellevants i les més prestigioses fires de ceràmica d'Europa, i tot això gràcies a la feina de molta gent al llarg d'aquests gairebé quaranta anys.

A més, com cada any, tant els ceramistes locals com de l'estranger exposaran els millors productes en una fira que combina a la perfecció les noves tendències de la ceràmica amb el vessant més tradicional. També podreu gaudir d'exposicions, xerrades, gastronomia i moltes activitats més per a tots els públics que faran una Fira del Fang inoblidable.

ELS SIURELLS

Dins la llista dels productes artesanals de Mallorca, un dels més emblemàtics és el "Siurell" i és Marratxí el poble on es continuen elaborant.

No hi ha dades que revelin el seu veritable origen. Sí que hi ha multitud de referències, encara que cap no s'ha pogut provar. Així que ho deixarem en un temps ancestral. Hi ha qui diu que el van portar els fenicis, hi ha qui ho assimila a una antiga joguina àrab, altres el veuen semblant amb altres figures trobades a Eivissa, a Creta o Sardenya.

El misteriós Siurell està envoltat de llegendes; algunes de caràcter religiós, altres esotèriques. Algunes expliquen que els pastors el feien servir com a xiulador, però la veritat és que ningú no sap d'on ve, ni l'antiguitat d'aquesta misteriosa peça de fang feta a mà.

Els siurells tradicionals són de color blanc, als quals se'ls apliquen pinzellades verdes i vermelles. El siurell representa una figura humana o un animal i el més sollicitat sol ser el dimoni. Avui dia es fan de diferents mides i, per encàrrec, hi ha tallers que fins i tot els personalitzen.

La Fira des Fang a Marratxí és el seu aparador ideal i és allà on exposen els artesans aquesta tradicional peça mallorquina.Consulta el programa d'activitats a

https://ceramicademarratxi.es/fira-del-fang/?lang=es

¡Bona Fira del Fang 2023!