diumenge 28 maig 2023 INICI | FIRES | FESTES | MERCATS | COMERÇ LOCAL | GASTRONOMIA | ESDEVENIMENTS | REPORTATGES | AGENDA

Tumbet, plat típic de Mallorca


Aquest en un plat típic de Mallorca que comença a mostrar-se al segle XVI quan la patata arribada del Nou Món, és introduïda a la nostra gastronomia.

Des de la seva aparició fins als nostres dies es denoten alguns canvis en la seva preparació amb la utilització de certes hortalisses als excedents de temporada.

Per elaborar un tumbet caldrà preparar una espessa salsa, per a la qual necessitarem tomàtigues, alls, cebes i oli d'oliva verge, a continuació tallarem a làmines, patates, pebrots vermells i albergínies i les fregirem en una altra recipient. Als pebrots i albergínies no els hem de retirar la pell. Posteriorment collocarem cadascun dels ingredients que hem utilitzat, una capa sobre una altra en una font de fang a la qual a Mallorca se la coneix com a "greixonera". És convenient collocar la salsa sobre cadascuna de les capes.

Ho podrem degustar com a menjar vegetarià o bé per acompanyar un plat de llom de porc o de peix.

Com tants altres plats típics, el tumbet també ha estat adaptat pels xefs de prestigi perquè formi part de les seves creacions, aplicant-li cadascun el seu toc personal.

Se li percep certa similitud amb la samfaina catalana i potser amb la ratatouille de la cuina francesa.

Aquesta recepta que forma part de la dieta mediterrània és un dels nostres plats més reconeguts.

Consells d'una preparació per a 6 persones:

4 Patates

3 Albergínies

3 Pebrots verds

1 quilo de tomàtigues madures

3 cebes

3 alls

Oli d'oliva verge

Sal

Alguns apliquen 1 cullerada de sucre per apagar l'acidesa de la tomàtiga.

Text: Xisco Barceló