dilluns 15 d'abril 2024 INICI | FIRES I FESTES | MERCATS | MÚSICA I TEATRE | ART I EXPOSICIONS | NOTÍCIES I REPORTATGES | AGENDA

37 anys del "Vía Crucis" de Llorenç MoyàData: 29 de març de 2024
Hora: 12 h
Lloc: Ses Voltes (en cas de pluja es representarà a l'església Sant Felip Neri a les 12:30)
Preu: activitat gratuïta

Les escales de la Seu acolliran el 29 de març, el Divendres Sant, a les 12 hores la representació del Via Crucis de Llorenç Moyà, que enguany arriba a l'edició número 33 i que organitza l'Àrea de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística. La companyia Taula Rodona s'encarrega de pujar a escena l'obra. En cas de pluja, l'espectacle es farà a l'església de Sant Felip Neri a les 12.30 hores.

Llorenç Moyà va escriure els sonets del Via Crucis la primavera de 1953. Durant set anys el recull va romandre inèdit fins que, el 1960, es decidí a presentar-lo amb el títol Les flors de la Passió al premi de poesia "mossèn Alcover" de Manacor, i el guanyà. L'any següent fou publicat amb el títol definitiu de Via Crucis per Ganímedes, l'editorial fundada per Rafel Ferrer i Miquel Àngel Riera, amb un pròleg de Josep Maria Llompart. Pràcticament, quaranta anys després, l'any 2000, es tornà a publicar: Gabriel de la S.T. Sampol en va fer una nova edició per a Capaltard. I el 2009 l'Ajuntament de Palma, per a commemorar els 25 anys de representacions del Via Crucis, en feu una tercera edició.

Via Crucis consta de catorze sonets dedicats a cada una de les estacions de la Passió, més els dos que el tanquen: l'"Alleluia" per la resurrecció i "La Rosa Assumpta", el "colofó", dedicat a l'Assumpció de la Mare de Déu. L'element primordial dels poemes no és el patiment del martiri i la crucifixió sinó la bellesa. Cada peça és com la casella d'un retaule on l'escena i els fets queden difuminats per la plasticitat, pel sensorialisme enlluernador, per la força de les imatges i les metàfores.

Més informació del Via Crucis