dissabte 24 de febrer 2024 INICI | FIRES I FESTES | MERCATS | MÚSICA I TEATRE | ART I EXPOSICIONS | NOTÍCIES I REPORTATGES | AGENDA

Arriba el Cant de la Sibil.la a les esglèsies de Mallorca


Al cor de Mallorca, la celebració del Nadal adquireix una dimensió única gràcies al Cant de la Sibil.la, un cant medieval amb arrels melòdiques gregorianes que ha conquerit l'illa i s'ha convertit en la seva tradició més distintiva. El 2010, la UNESCO va reconèixer la seva importància declarant-lo Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Historia

Aquest cant ancestral va arribar a Mallorca de la mà de Jaume I "El Conqueridor" després de la conquesta, introduint una tradició que profetitza l'arribada del Rendentor i del Judici Final. Sobrevivint al pas dels segles, el Cant de la Sibil.la s'ha arrelat a Mallorca i a L'Alguer, convertint-se en un vincle tangible amb el passat medieval de l'illa.

El 24 de desembre, durant les "Matinades", una solemne quietud envolta els assistents quan ressona el Cant de la Sibil.la. Aquest cant, interpretat sense acompanyament instrumental, compta amb preludis entre estrofes que marquen la seva cadència.

Tot i que els seus inicis es remunten al llatí, des de finals del segle XIV ja existeixen versions en llengua catalana. La melodia, arrelada a l'Edat Mitjana, ha evolucionat al llarg dels segles degut a la seva transmissió oral.

La singularitat d'aquesta tradició radica en la figura de la Sibil.la, una única intèrpret que personifica les pitonises de l'antiguitat els llibres profètics de les quals modelaven el destí de comunitats senceres. Ataviada amb una túnica, a vegades brodada, i una capa, la Sibil.la porta una espasa que forma una creu en concloure la seva actuació, afegint un toc teatral a la celebració.

Emoció cada la Nit de Nadal

El Cant de la Sibil.la ressona amb emoció cada Nit de Nadal en la majoria dels municipis de Mallorca, destacant especialment les representacions al Santuari de Lluc i la Catedral de Palma. La convergència entre la tradició popular i la música culta ha catapultat aquest fenomen singular a una posició destacada en la història musical mallorquina.

Reconeixement Internacional

Aclamat com un tresor cultural, el Cant de la Sibil.la va ser declarat Bé d'Interès Cultural Immaterial i Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2010. Aquest reconeixement subratlla la importància de preservar i compartir aquesta joia musical que perdura al cor de Mallorca.