diumenge 28 maig 2023 INICI | FIRES | FESTES | MERCATS | COMERÇ LOCAL | GASTRONOMIA | ESDEVENIMENTS | REPORTATGES | AGENDA

Castells de Mallorca: unes fortaleses històriques


Testimonis del pas del temps, vestigis de força i poder de reis i exercits i fonts de mites i llegendes. Els castells son edificis singulars i carismàtics del paisatge que els envolta i dels pobles al qual pertanyen.

A Mallorca s’hi poden trobar cinc castells. Alguns son més accesibles i es troben en bon estat de conservació. D’altres son runes que presideixen la muntanya. A Fires i festes de Mallorca us descrivim quins son aquests castells.

Castell de Bellver:

El castell de Bellver és el més famós de Mallorca i un dels més peculiars de tot Europa. Destaca per la seva planta circular. És l’únic castell d’aquest tipus a Espanya i un dels quatre que hi ha a Europa, essent aquest el millor conservat.

El castell de Bellver és un dels símbols de la ciutat de Palma i es pot contemplar a simple vista des de quasi qualsevol punt de la badia de Palma. El castell de Bellver té els seus orígens en el segle XIV, el seu estil és el gòtic català.

Històricament, el castell començà essent d’ús residencial per a reis i virreis, però al llarg dels segles ha estat utilitzat moltes vegades com a presó. Actualment acull el Museu d’Història de la Ciutat de Palma i és un dels majors punts d’atracció turística de la ciutat.

Les seves vistes des de la terrada permeten contemplar una impressionant panoràmica de la badia de Palma i també la Serra de Tramuntana i el Pla de Mallorca. No de bades, Bellver prové de l’expressió del català antic “bell veer” que significa bella vista.

Castell d’Alaró:

Es un dels tres castells roquers de Mallorca. Situat a la Serra de Tramuntana, a més de 800 metres d’alçada, el castell d’Alaró va ser una fortalessa inexpugnable. Els seus orígens es desconeixen, però ja hi ha registres de la seva existència en temps de la invasió musulmana al 902 d.C.

La seva localització el va convertir en un reducte de resistència tant de les tropes sarraïnes davant el Rei En Jaume com dels fidels del rei Jaume II davant la conquesta d’Alfons III d’Aragó. L’any 1622 s’hi va construir un oratori i el castell fou perdent importància militar per ser només d’ús religiós a meitat del s. XVIII.

Actualment el castell d’Alaró conserva la seva murada amb cinc torres i l’oratori, que fou ampliat a capella. L’ascens al castell d’Alaró suposa una bonica excursió i des del seu recinte es poden apreciar unes magnífiques vistes de la Serra de Tramuntana i del Pla de Mallorca.

Castell de Santueri:

Un altre castell roquer, aquest situat al sud de l’illa, en el municipi de Felanitx és el castell de Santueri. Es troba a uns 400 metres d’altitut a la Serra de Llevant, i les seves impressionants vistes eren molt útils per vigilar la costa davant la presència d’invasors.

El castell destaca per les seves imponents murades de pedra construides en els mateixos penya segats, fet que el convertí en una fortalessa quasi inexpugnable. Prova d’això és que la coquesta catalana va aconseguir fer-se amb el castell, on es refugiaren tropes sarraines, dos anys més tard que la resta de l’illa.

L’interior del castell es troba semi derruit, però tot i això és fàcil imaginar la seva importància estratègica. No de bades, es pensa que aquest assentament ja era un lloc defensiu d’importància abans de la conquesta romana, malgrat que la fortificació actual data del segle XIV. Visitar el castell te un cost de 4 euros.

Castell del Rei:

El tercer castell roquer de Mallorca es troba al nord, a la vall de Ternelles, en el municipi de Pollença. Es troba a quasi 500 metres d’altitut i es també una fortificació emprada per les tropes sarraines per a resistir l’invasió del rei En Jaume a Mallorca.

La principal funció d’aquest castell ha estat la de fer d’atalaia de defensa, es a dir, donar avís als pobles de l’avistament de possibles naus enemigues. El castell del rei va ser abandonat en el segle XVIII i es troba pràcticament derruit. Encara així, les muralles que aguanten en peu així com les vistes sobre la costa nord i la tramuntana resulten imponents i mereixen una visita.

Per a visitar el castell del rei es requereix una autorització que s’ha de gestionar amb antellació a través de la pàgina web de l’ajuntament de Pollença.

Castell de Capdepera:

El castell de Capdepera era la fortificació encarregada de vigilar el canal de Menorca i els dies clars es pot arribar a veure la illa veïna. El castell compta amb una murada de forma quasi triangular, quatre torres i a l’interior s’hi troba una església.

Va ser construït per ordre del rei Jaume II al començament del segle XIV al voltant d’una torre de defensa musulmana i va ser una vila fortificada. Amb el pas dels segles i la desaparició dels atacs pirates, el poble de Capdepera va començar a crèixer al voltant del castell i aquest es va abandonar.

Ara és part de l’escenari de la fira medieval de Capdepera, una de les fires temàtiques més populars de Mallorca. Es pot visitar durant tot l’any, el preu de l’entrada ronda els 3 euros i es poden fer visites guiades amb reserva prèvia.