diumenge 28 maig 2023 INICI | FIRES | FESTES | MERCATS | COMERÇ LOCAL | GASTRONOMIA | ESDEVENIMENTS | REPORTATGES | AGENDA

FESTA DE L'1 DE MAIG


El 1886 es va instituir el dia 1 de maig com el Dia Internacional del Treballador, commemorant la reivindicació de la llei que promulga la jornada de vuit hores de treball. Les peticions de vuit hores de feina, vuit d’oci, vuit de descans, van tenir conseqüències dràstiques. 

Els treballadors de la fàbrica McCormick que cobrien jornades de dotze i divuit hores, viurien dies de repressió durant les seves protestes el 1886 en la convocatòria de 307 manifestacions amb gairebé 90.000 persones als carrers de Chicago. El 4 de maig a la “Revolta del Haymarket”, trenta-vuit persones van perdre la vida, més de dos-cents ferits a mans de la policia, tres condemnades a presó i cinc més amb sentència de mort per reclamar els seus drets. Se'ls coneix com els “màrtirs de Chicago”.

A Europa es va començar a celebrar el maig del 1889 després de l'acord del Congrés Obrer Socialista de la Segona Internacional de París. A Espanya també, però no va adquirir caràcter festiu fins a la Segona República el 1931, encara que el 1955 el règim franquista va abolir la festivitat del Dia del Treballador i l'Església Catòlica va proclamar dedicar aquest dia a la celebració de Sant Josep Obrer. La democràcia a Espanya va recuperar l’origen de la festivitat.

El “Labor Day” als Estats Units i al Canadà va passar a l'1 de setembre per motius merament polítics. A Nova Zelanda el primer dilluns de setembre i a Austràlia el quart dilluns d’octubre.

Durant tots aquests anys, el Primer de Maig o el Dia Internacional dels Treballadors ha transcorregut amb la celebració de nombrosos actes reivindicatius laborals i socials que han d'afavorir els drets a l'oci i al descans dels treballadors.

És un dia universal en reconeixement al respecte a la vida digna, als drets humans més fonamentals, socials i laborals, sense discriminació de gènere o edat, origen ètnic o nacional, condició social o discapacitat, el respecte a la integritat mental i física i el dret a la seguretat social.

No obstant, actualment l'estat econòmic ha fet que s'apliquessin constants regularitzacions i reformes laborals que constitueixen un veritable guirigall. Una cua de tren que ha quedat entre dues estacions i confon o és allò que presumptament es pretén. Escoltant l'opinió d'alguns experts, en alguns sectors s'han revertit les condicions laborals i precaritzat les situacions socials de l'individu. La tecnologia i la globalització avancen a tal velocitat que les innovacions han convertit una part de la població a l'analfabetisme. Els científics demanen que la Intelligència Artificial pari i emmudeixi durant sis mesos, perquè no perdem la seva estela.

Ens queda continuar celebrant la festivitat de l'u de maig, el primer dia d'aquest mes primaveral, en bé de no oblidar els qui van lluitar i van pagar amb les seves vides per la defensa dels drets humans.

Text: Xisco Barceló