diumenge 28 maig 2023 INICI | FIRES | FESTES | MERCATS | COMERÇ LOCAL | GASTRONOMIA | ESDEVENIMENTS | REPORTATGES | AGENDA

I CONCURSO DE “PANADES”


Per Xisco Barceló

Es va celebrar l'I Concurs de “Panades de Me de Mallorca” organitzat per la direcció general de Polítiques per la Sobirania Alimentària de la Conselleria d’Agricultura i el lloc triat va ser un espai en la zona central del Mercat de Santa Catalina.

20 van ser les propostes que es van presentar en el concurs i que van estar exposades al públic i als mitjans de comunicació, abans de començar i durant la deliberació dels membres del jurat que va degustar cadascuna les 20 elaboracions.

Va haver-hi una presentació de Beni Aguiló tècnica de la Conselleria i del Xef José Cortés. Tots dos van significar la importància de la promoció d'aquest producte típic i tradicional de Mallorca en aquestes dates de Pasqua.

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Petxina que formava part de la taula del jurat, destacava l'acolliment per part de les pastisseries i els forns que amb la seva participació havien atorgat un alt nivell a aquest I Concurs de Panades de Em. Es tracta d'un reconeixement al treball del sector primari i una anomenada al consumidor perquè sempre tingui en compte el producte local.

Per a elaborar una panada de em, s'usen una sèrie d'ingredients bàsics, carn de xai, farina, llard, pèsols, sal, pebre, pebre roig vermell, oli d'oliva, aigua i a vegades una mica de sobrassada, però com deia el xef José Cortés: ningú les fa igual, hi ha varietat per a satisfer a tots els gustos. Una vegada que la taula del jurat va donar per finalitzades les proves de degustació, es van fer públiques les deliberacions.

El Forn de Sant Crist es proclamava vencedor de l'I Concurs de Panades de Me de Mallorca, que va elaborar una panada amb una antiga recepta en la qual als ingredients de sempre, li afegim cabell d'àngel i una mica de curri i aconseguim així, un sabor dolç i salat, concloïa María Más del forn de Sant Crist. En segona posició quedaria el Fornet de la Soca amb una panada de format gegant i en tercer lloc el forn de Sant Rafel de Búger que va exhibir un producte de sabor més tradicional. Els guanyadors obtenen com a premi vals per a la compra de farina, valorats en 900, 300 i 200 euros respectivament.

Les persones que componien el jurat tenien la missió de valorar la presentació, el sabor i les qualitats de la matèria primera local, utilitzades per a aquesta confecció.

Hi ha hagut satisfacció en el resultat final d'aquesta primera edició, ja que els objectius de promoció de l'Em de Mallorca, de la rebosteria tradicional d'aquestes dates, s'han vist recompensats per la participació i la qualitat del collectiu de reposteros de Mallorca.

Els forns i pastisseries de Palma que han participat en aquest concurs són: el Fornet de la Soca, la pastisseria Ca na Cati, la pastisseria Real, la pastisseria Ángel, el forn Fornaris, el forn i pastisseria Garau, la pastisseria Forn Fondo, el forn i pastisseria Trías, el forn Santo Cristo, el Forn de la Glòria i el forn de pa i pastisseria Ca sa Camena i Dulcelíaco. També han participat el Forn des Pla de na Tesa, de Marratxí; el forn de Ca n’Amer, de Sant Llorenç i la pastisseria Ramis, de Manacor; el forn i pastisseria Gelabert de Llubí; el forn Can Pau, de Llucmajor; el forn i pastisseria Benet Barón de Porreres; la pastisseria Pomar de Campos, el forn Can Rafel de Búger, i el forn de Can Cerdà, de Valldemossa.