dijous 28 de setembre 2023 INICI | FIRES | FESTES | MERCATS | ESDEVENIMENTS | NOTÍCIES | AGENDA

La Caldereta de llagosta a Menorca


Tot aquell que va a Menorca i és aficionat a la gastronomia, no se'n va de l'illa sense haver provat o pres si ja la coneixia, una caldereta de llagosta. El plat més tradicional de tots els que s'elaboren a l'exquisida i variada cuina menorquina. En definitiva anar a Menorca i no menjar una caldereta és com no haver-la visitat i reitero que l'illa és rica en receptes culinàries, com ara el popular 'oliaigo' la sopa d'origen pagès que potser és el plat més consumit per les famílies .

Per tradició la calderera d'aquest apreciat crustaci es pot menjar a tota l'illa, però en haver estat rescatada fa més d'un segle pel desaparegut restaurant de Casa Burdó situat a Fornells que va ser el primer a presentar aquesta recepta històrica en públic, aquí va quedar la fama.

S'explica que l'origen del nom de la caldereta prové del recipient en què es cuina aquesta recepta fantàstica a la qual es titlla d'un dels millors àpats del món. És possible que el recipient i l'etimologia s'apliquessin a la recuperació, ja que no hi ha constància que anteriorment es cuinés en aquest tipus de recipients. 

Amb el temps els pescadors i cuiners han anat perfeccionant la recepta i encara que semblava impossible, l'han millorada. La qualitat de llagosta de Fornells es deu a l'espai on habita. Fons contínuament remoguts pels vents que fuetegen a l'hivern les aigües de les zones rocoses. 

Aquesta peculiaritat fa que l'animal es crii en un entorn ideal i tingui un suborós sabor de marisc. La franja marítima sembla feta a propòsit. Els déus van haver de limitar una àrea a la Badia de Fornells i un ésser fantasiós s'encarrega de criar-les per a delit del consumidor.

Els ingredients bàsics per executar una caldereta de llagosta per a dues persones són la pròpia llagosta, uns dos quilos, pebrot verd, julivert, ceba, dents d'all, tomàquet, pa torrat, oli d'oliva, aigua i sal. Sabent que a cada casa ia cada restaurant es cuina de manera genuïna, ens hem decidit per una fórmula genèrica.

A la llagosta viva li separem el cap del tronc i guardarem el suc i les vísceres, al costat del corall vermellós del cap que hi ha qui l'utilitza per pintar salses.Amb aquests ingredients i un morter fabricarem una salsa que posteriorment afegirem a la caldereta. D'altra banda preparem a foc lent, un sofregit en una caldereta de fang, amb oli d'oliva verge, ceba, pebrot i alls. Pocs minuts després hi afegirem aigua, un tomàquet i sal.

Tornem a la llagosta i la netegem completament de sorra i la seccionem de manera que ens quedin medallons. El seu fort és fer-ho per les anelles. L'afegirem a la caldereta del sofregit i la deixarem aproximadament una hora i mitja. Ara sí, fem ús del morter i amb una dent d'all picat, julivert i un bri d'oli, el corall i les vísceres, anem triturant amb la maça, hi afegim el suc i que ens quedi una salsa espessa.

Uns deu minuts abans que es compleixi l'hora i mitja d'ebullició afegirem la salsa marinera a la caldereta. Remenarem perquè quedi ben barrejat. La nostra caldereta de llagosta estarà a punt. Però el nostre consell és que la caldereta de llagosta, cal tastar-la a Menorca, amb un vi blanc de la terra.

A Fornells hi ha restaurants de categoria superior i destaquem entre d'altres: Sa Llagosta, on vam ser atesos esplèndidament i ens vam emportar el record d'haver degustat un plat insuperable.Text: Xisco Barceló