diumenge 14 d'abril 2024 INICI | FIRES I FESTES | MERCATS | MÚSICA I TEATRE | ART I EXPOSICIONS | NOTÍCIES I REPORTATGES | AGENDA

La gastronomia de Mallorca: productes de qualitat amb ànima illenca


Denominació d'Origen a la gastronomia de Mallorca, un segell de qualitat

Més enllà de la popular sobrassada i les més que famoses ensaïmades, Mallorca té el privilegi de tenir alguns dels productes de més qualitat de tot l’Estat. Prova d’això són les nombroses denominacions d’origen que conté l’illa. I la darrera incorporació a aquesta llista és l’oliva mallorquina, més coneguda entre els illencs com a oliva trencada.

Les varietats d’oliva de taula verda, partida i negra autòctones de l’illa de Mallorca estan protegides des d’ara amb el segell europeo, un cop siguin recolectades a mà i fermentades.

Ara, Mallorca pot presumir de varietat mallorquina d’aquest producte tan benerat, ja que la Comissió Europea (CE) ha incorporat aquesta varietat al registre europeu de denominacions d’origen (DOP) i d’indicació geogràfica protegida (IGP).

A partir d’ara, la Fira de s’Oliva de Caimari, que se celebra pels volts de la segona quinzena de novembre, lluirà més que mai.

Altres productes reconeguts de la gastronomia a Mallorca

Mallorca té més productes que són motiu d’orgull per la seva consideració a Europa. Abans que l’oliva, l’oli ja tenia la seva pròpia denominació d’origen. Hi ha dos tipus d’oli que han rebut aquesta consideració: un primer tipus d’oli denominat afruitat, que s’obté a partir d’olives verdes i sanes, i on apareixen els atributs amarg i picant, així com un color groc-verdós.

El segon tipus d’oli denominat dolç, s’obté majoritàriament d’olives madures. La seva característica més excellent és la seva dolçor o suavitat, sent els atributs d’amargor i picant pràcticament absents. També a la Fira de s’Oliva es poden trobar aquestes varietats d’oli.

Un altre producte valorat és el vi, tant en la denominació d’origen de Pla i Llevant com de Binissalem, així com a les diverses denominacions geogràfiques de Vins de la Terra. Els vins de Mallorca solen ser vins nets, amb aromes francs i identificatius de les varietats de raïm de procedència.

Precisament Binissalem hi dedica la seva festa més destacada, la Festa des Vermar. Però també Santa Maria l’homenatja amb la seva Fira des Vi Novell i de la Tapa i Pollença hi dedica un cap de setmana a la Fira del Vi.

A cada producte una fira, aquesta és l'ànima de Mallorca. Te les perdràs?