dimecres 22 març 2023 INICI | FIRES | FESTES | MERCATS | COMERCI LOCAL | GASTRONOMIA | ESDEVENIMENTS | REPORTATGES

L’escena a Mallorca: 5 cites imprescindibles amb el teatre i el circ a l’illa


Teatre visual, circ i propostes familiars omplen el calendari tot l’any

Són llunyans ja els temps en què Mallorca es considerava un destí turístic exclusiu de sol i platja, i avui dia són molts els motius pels quals val la pena visitar l’illa evitant els mesos de massificació. Un d’aquests motius és l’interessant panorama creatiu dins les arts escèniques que està desenvolupant-se en els darrers anys.

Aquest auge de la creativitat en teatre, circ, dansa i nous llenguatges escènics s’ha traduït en el sorgiment de diversos esdeveniments que tenen les diferents arts escèniques com a protagonista. Aquests festivals o mostres són l’excusa perfecta per visitar l’illa i conèixer de primera mà què es cou dins l’escena mallorquina i internacional.

Des de Fires i Festes us volem recomanar les 5 millors mostres i festivals de l'escena a Mallorca que no us podeu perdre:


Circaire, Mostra de Circ d’Alcúdia (circaire.com): a principis de maig, té lloc al bell mig d’Alcúdia i el Port d’Alcúdia el Circaire, un festival que té el segell del Circ Bover i l’Ajuntament d’Alcúdia, i compta amb l’assessoria artística de Biel Jordà (de la desapareguda productora Res de Res i En Blanc).

Durant tres dies activitats, personatges i espectacles de circ contemporani omplen els carrers d’Alcúdia i el Port d’Alcudia. En aquest cicle, a més a més, hi participen una bona representació de les companyies de circ de les Illes Balears, així com també propostes consolidades que porten espectacles premiats des de la Península.

Mostra d’arts escèniques de Santa Eugènia: Circ, teatre, clown, dansa… espectacles de tota mena poden gaudir-se a Santa Eugènia durant els tres dies que dura la Mostra d’Arts Escèniques, que té lloc pel juliol. Es tracta d’unn esdeveniment ben consolidat en el calendari teatral mallorquí, que compta amb la participació de diverses companyies tant de Mallorca com de la resta del territori, que presenten els seus espectacles en aquestes tardes d’estiu.

La Mostra inclou també la Quarterada Teatral de Santa Eugènia, tot un clàssic.

Festival Ciclop de Sineu (ciclopfestival.com): aquest jove festival (va començar la seva trajectòria l’any 2016) es caracteritza per la implicació de la població local i el territori, a més de per l’acurada selecció dels artistes internacionals. Sol tenir un país convidat, però també s’hi poden trobar nous talents mallorquins i d’altres companyies d’arreu del món.

És un festival ideal no només per als mallorquins, sinó també per als visitants, ja que allò imprescindible de les propostes és que no tenen la paraula parlada com a ingredient principal. Es poden trobar espectacles que barregen disciplines com el teatre, el circ, la música, la dansa o el vídeoart.

S’apuntador a Alaró: sou a l’octubre a Mallorca i voleu una bona proposta teatral alternativa? No ho dubteu: aneu a S’apuntador, una mostra que dóna el sus a la temporada teatral a Mallorca i vol eregir el Teatre d'Alaró en alternativa cultural a la Part Forana.

Programant obres de tots els estils i formats, S'apuntador vol ser una porta d'entrada a companyies de les illes que vulguin mostrar les seves peces.

Fira del Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears a Vilafranca de Bonany. Si sou a l’octubre Mallorca, i a més coincideix que hi sou amb els nens, tenim una altra proposta perfecta per a vosaltres (a més de s’Apuntador). Deixau-vos caure a la Fira de teatre infantil i juvenil a Vilafranca de Bonany.

Un esdeveniment que Sa Xerxa Teatre organitza des de l’any 2003 tots els mesos d’octubre. Aquesta Fira cerca promocionar la feina de les companyies de les illes i compta també amb actuacions d’altres companyies vengudes de diferents indrets espanyols i de l’estranger.

Fotos: Manel Salas