Menjar típic de Setmana Santa a Mallorca

Per Xisco Barceló
He obert la porta que dona accés a les tradicions culinàries de la Setmana Santa a Mallorca i les panades, robiols i crespells, al costat del frit de Pasqua, són les elaboracions imprescindibles.
En aquestes dates es reuneixen les famílies per a la celebració dels dies de Setmana Santa, o Setmana de Passió i comparteixen una de les costums ancestrals mallorquines, asseure's junts a la taula per a menjar "el frit de Pasqua" i les "panades", no faltaran complements o aperitius, com els "cocarrois" o la "coca de trempó o de verdura". Això quant a salats, per als dolços, robiols i crespells.
Passarà el Dimecres de cendra, el Corpus Christi, el Divendres Sant i a la vista del Diumenge de Resurrecció, el "frit de Pasqua" encara en alguns pobles es pren per a desdejunar i existeixen diversitat d'opinions quant a donar el toc final amb les espècies i les herbes de cada localitat, ja que per a la preparació de la recepta, els ingredients bàsics per a la fritada no fallen; freixura de me, patates, ceba, pebrots, pebra picant , carxofes, alls i pèsols.
Tant dolçes com salades les empanades o "panades" es fan amb farina, saïm de porc, carn de me, llom de porc, oli d'oliva, sal, espècies, aigua, pèsols, hi ha qui li posa ou i també es fan amb peix. La tradició mana menjar-les després del temps de dejuni, i continua sent costum en algunes localitats portar-les a les festes de "pancaritat", però en l'actualitat es consumeixen tot l'any.
Els "robiols" o "rubiols" amb forma de mitja lluna, s'elaboren amb masses dolces, farina repostera, saïm de porc, oli d'oliva, suc de taronja, llimona, sucre, aigua, ou, farcits amb cabell d'àngel, de confitures principalment d'albercoc, de brossat, crema, o xocolata. Les teories dels seus orígens són diverses, hi ha qui apunta cap a italia i qui ho documenta que són d'origen mallorquí i que en època medieval se servia en les possessions i convents com a postres.
Per a l'elaboració dels "crespells", existeixen variants en les formes. Motlles de flor de sis pètals (la més clàssica), d'estrella, de ninot, de peixos, de cor, etc. Convergeixen i es confirmen opinions en què el seu origen és jueu. Moltes persones tindran aquest record de la seva infància, "ajudant" a casa a preparar la massa, farina llard, ou, sucre, oli d'oliva…
No obstant això nostra societat no s'allibera de modes i també hi ha una enorme demanda dels ous i mones de Pasqua i les pastisseries veuen incrementats els encàrrecs d'aquest producte elaborat amb xocolata pura o xocolata amb llet.