diumenge 14 d'abril 2024 INICI | FIRES I FESTES | MERCATS | MÚSICA I TEATRE | ART I EXPOSICIONS | NOTÍCIES I REPORTATGES | AGENDA

MES DE MAIG, MES DE FIRES


És primavera i el canvi climàtic està alterant el que fins ara coneixíem com a habitual; a l'abril aigües mil, potser per això la temporada de fires comença al mes de maig. No sol ploure i el temps estable és aconsellable per ser el punt de partida de les fires. Gent als carrers, terrasses, bars ben plens, concerts, espais d'artesania, moda, cultura. Es podria dir que és el mes més firat.

A Ses Salines comptem amb la Fira espectacle que compleix la seva XXXVI edició, la fira de maig de Sóller, Campanet, Campos, Sencelles, Lloret de Vista Alegre, Felanitx, la Fira de les Flors a Costitx, Fira del Vi i del Formatge a Estellencs , Fira del Cargol a Sant Jordi, Fira Ramadera a Sant Llorenç, Fira de la Pedra i l'Artesania a Binissalem la tradició en el maneig i l'ús d'una pedra que només es troba en aquest municipi, el Mallorca Live Festival de Calvià , Fira Ecològica i Artesa de Puigpunyent, la Nit de la Moda a Sa Pobla, la Gastronòmica de pop a Porto Colom, la Fira Motor Retro a Marratxí, Fira des Peix a la Colònia de Sant Jordi, Mercat Medieval a Son Servera, Fira des Tondre a Es Llombards un espectacle on es mostra la destresa en aquest antic treball d'esquilar les ovelles, Fira de Maig i Sant Marc a Sineu una fira amb el Concurs Morfològic de Cabra Mallorquina, amb mostres d'animals de races autòctones, ramadera, agrícola, industrial i artesanal que sobrepassa els 700 anys, Fira i Mercat Medieval al Castell de Capdepera un passeig per la història recordant oficis i vestimentes de l'Edat Mitjana, el Dia d'Europa a Palma Nova, Nit del Vi a Palma, Festes a S'Horta, Farmes Market a Portals Nous, Fira de la Creu a Selva, Dijous Gros a Inca, Fira del Vi a Pollença, Fira Agrícola, Ramadera i Industrial a Manacor, Circaire -Festival de circ a Alcúdia, Gastro-Art a Peguera, Fira de la Tapa de les Cases Regionals a Palma, Fireta de Maig i Fira del Comerç Empresa i estoc a Algaida, i algunes incorporacions com la Manafreak de Manacor a la seva segona edició que sens dubte superarà totes les previsions.

El públic assisteix amb alegria aquestes activitats i espectacles, per passejar, per comprar, per observar, gaudir de la gastronomia, per aprendre i establir un vincle amb els nostres costums i tradicions. Són dies de celebracions que ens permeten oblidar les angoixes i les rutines del dia a dia.

Però el maig també és el mes de múltiples eclosions internacionals, comença amb la Celebració del Dia Internacional dels Treballadors, una jornada que homenatja els Màrtirs de Chicago (massacre de Haymarket) d'aquell fatídic maig de 1886 en què la reivindicació de la jornada laboral de vuit hores, els va costar la vida a alguns manifestants. Se celebren el Dia Mundial de l'Asma, el Dia de la Mare, el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, el Dia Internacional de la Partera, el Dia Mundial de les Telecomunicacions i la Societat d'Informació, el Dia Internacional de la Infermeria, el Dia Internacional de la Família, el Dia Mundial de la Hipertensió, el Dia Mundial de les Abelles, el seu paper en la pollinització és transcendental, el Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament, el Dia Internacional per a la Diversitat Biològica, el Dia Mundial sense Tabac.

I en aquest esplendorós maig aplaudim haver superat gairebé la meitat del 2023 i reposar forces i energia amb la celebració de les fires i festes al llarg de tot el territori mallorquí, per enfrontar-nos al que resta de l’any.

Per: Xisco Barceló