diumenge 28 maig 2023 INICI | FIRES | FESTES | MERCATS | COMERÇ LOCAL | GASTRONOMIA | ESDEVENIMENTS | REPORTATGES | AGENDA

Molins de Vent


El seu valor patrimonial els relega a formar part del paisatge, alguns convertits en habitatges, altres en bars, en botigues,altres en elements decoratius, malauradament els molins de vent fariners han esdevingut un capítol llunyà de la nostra història.

En altres temps, tant els molins d'aigua com els molins de vent eren imprescindibles per a multitud de tasques agrícoles, entre d'altres, el regadiu, moldre cereals o la producció d'electricitat.

Atenent-nos a les referències documentals de diferents arxius, el primer molí de vent té l'origen en un projecte ideat per l'enginyer egipci Herón de Alejandría c. 10-70 d. C.

Es té constància que les primeres construccions dels molins de vent fariners a Europa i a Mallorca van més enllà de la conquesta de Jaume I a l'any 1229, fins i tot hi ha la possibilitat que arribés abans a les illes que al continent, ja que al segle VII els perses el van transcendir per diferents regions mediterrànies. 

Tot i l'antiguitat de l'antic molí a s'Alqueria Blanca (Santanyí) que data del 1262, és al segle XIV i segle XV quan es comença a expandir el seu ús a l'illa. Amb la força del vent es molia el gra i es convertia en farina i és possible que es causi confusió amb els molins d'aigua anteriors.

Entre el 1845 i el 1850 l'enginyer Paul Bouvij natural d'Amsterdam va ser el director d'una sèrie de treballs a l'illa, situats al Pla de Sant Jordi. Ell va ser el responsable de la primera construcció d'un molí mogut per la força del vent.

Posteriorment es van realitzar altres construccions amb altres dissenys, substituint les veles per llistons de fusta. Segons publicacions de l'Associació d'Amics dels Molins de Mallorca, es van comptabilitzar 895 unitats de molins de vent fariners dels quals n'han desaparegut 250 aproximadament i la resta es conserven a diferents localitats de Mallorca, sent un dels llocs amb major nombre d'aquests elements a Europa per quilòmetre quadrat.

La imatge del molí ha esdevingut una de les panoràmiques més típiques i consubstancials usades com a reclam turístic.

A Mallorca es podrien trobar quatre tipus de molins, el de "tracció de sang" moguts per força animal, molins d'extracció d'aigües del subsòl, molins d'aigua o hidràulics són els accionats per cabals d'aigua, i els molins fariners de vent.

L'any 1180 eren considerats la nova tecnologia energètica, expandida durant segles per Europa des d'Orient pels àrabs i els bizantins, actualment han quedat confinats com si fossin peces de valor etnològic en un museu. Bona mostra són els situats al barri del Jonquet, declarats com a Conjunt Històric, a Ses Salines, Llucmajor, Muro, Pla de Sant Jordi, Son Ferriol, Montuïri, Manacor, Felanitx, Santanyí, Santa Margalida, Llubí, Campos, Porreres, Artà, Sineu, Algaida, Sencelles, Andratx, Búger, Sant Llorenç, Inca, Son Servera, Petra Capdepera, Alcúdia, Ariany, Sant Joan, Selva, Campanet, Pollença, Puigpunyent, Sóller, Marratxí, Santa María, Santa Eugènia, Calvià, Valldemossa, Bunyola, Maria de la Salut, Lloret, Binissalem, Sa Pobla, Alaró, i Vilafranca.

Text: Xisco Barceló