diumenge 28 maig 2023 INICI | FIRES | FESTES | MERCATS | COMERÇ LOCAL | GASTRONOMIA | ESDEVENIMENTS | REPORTATGES | AGENDA

Nits de l'Art: Quan l'art surt al carrer


Mallorca és terra d'artistes de fama mundial. Noms com Joan Miró o Miquel Barceló han situat l'illa al mapa internacional d'artistes consagrats. Per això, molts municipis entenen que l'art fet a Mallorca ha de tenir visibilitat.

El bon clima mallorquí afavoreix la creació de les anomenades Nits de l'Art. Es tracta de nits en què els pobles centren la seva activitat en l'exposició d'obres d'art. Les galeries mantenen obertes les seves portes i diversos espais, públics i privats, acullen el treball d'artistes mallorquins i forans convidats per a l'ocasió.

Aquestes són algunes de les Nits de l'art més destacades de Mallorca.

Nit de l'art de Palma.

La Nit de l'Art de Palma és la més coneguda i la més veterana de l'illa i se celebra a mitjans del mes de setembre. El que va començar sent una festa d'inici de temporada per a les galeries d'art de la capital, s'ha convertit en un multitudinari esdeveniment ple de ciutadans més curiosos que àvids en adquirir obres d'art.

Els museus aprofiten el dia per obrir les seves portes als visitants, exposar les seves colleccions i promocionar-se i molts artistes que no gaudeixen d'exposicions permanents poden exhibir la seva obra i el seu talent en llocs públics del centre de Palma com la plaça del Mercat o el Born.

La quantitat de galeries, museus i artistes implicats en la Nit de l'Art de Palma cristallitzen en una gran varietat de propostes artístiques que abracen des de disciplines més convencionals com la pintura, l'escultura o la fotografia fins a propostes més atrevides d'art contemporani com el videoart o les installacions multidisciplinars.

Artdemossa.

Artdemossa és una de les nits artístiques més populars de l'estiu mallorquí. L'encant natural d'aquest poble de la Tramuntana és l'escenari perfecte per a una vetllada artística nocturna.

Artdemossa destaca per la gran quantitat de propostes artístiques que es poden veure a peu de carrer. Així podem trobar plens d'art llocs amb tant encant com el jardí de la Cartoixa, on els llenços i les escultures conviuen amb la vegetació, o performances de creació artística en directe en els principals carrers del poble.

La música també té un paper protagonista en Artdemossa, i són diversos els escenaris repartits pel poble on es pot gaudir de concerts de diversos estils musicals. Aquest esdeveniment se celebra des del 2006 durant una nit del mes de juliol.

ArtNitCampos.

Una altra de les vetllades artístiques destacades és el ArtNit Campos. Celebrada durant l'estiu, aquesta nit d'art és una aposta decidida per l'art contemporani.

Installacions multidisciplinars, obres de tècniques mixtes, ritmes de música electrònica i videoprojeccions són algunes de les propostes que poden trobar-se en aquesta vetllada. ArtNitCampos va propiciar una de les últimes grans intervencions artístiques en el paisatge mallorquí.

En l'edició del 2014, el collectiu madrileny Boa Mistura va convertir els antics nius de metralladores de la platja d'Es Trenc en llenços blancs de poesia amb versos del poema "Cala Gentil" de Miquel Costa i Llobera.

Nitx de l'Art.

També a la comarca del Migjorn, al municipi de Felanitx, hi trobem la nit artística Nitx de l'Art, que s'emmarca dins de les celebracions de les festes de Sant Agustí.

Nitx de l'Art és un dels esdeveniments artístics més veterans, amb una dotzena d'edicions a l'esquena. Les seves propostes giren entorn de l'art contemporani i els joves valors de l'art mallorquí.

Nit de l'Art de Sa Pobla.

La Nit de l'Art de Sa Pobla és una de les vetllades artístiques més recents, ja que va celebrar la seva primera edició l'estiu del 2016. Ubicada al Passeig des tren, destaca pel seu caràcter i les seves intervencions d'art urbà en els murs del carrer.

Les obres de la Nit de l'Art de sa Pobla són un diàleg de cultures en què es reinterpreten elements de la cultura mallorquina i on es reivindica l'art de cultures exòtiques i zones de conflicte.

Goletart a Binissalem.

La nit de l'art de Binissalem, també coneguda com Goletart, és una altra nit artística de petit format. Es celebra al carrer Goleta, on galeries, botigues i cases privades esdevenen expositors d'art. Goletart és una festa prèvia a les festes del Vermar i compta també amb actuacions musicals.