diumenge 28 maig 2023 INICI | FIRES | FESTES | MERCATS | COMERÇ LOCAL | GASTRONOMIA | ESDEVENIMENTS | REPORTATGES | AGENDA

Palma, a la vora del Mediterrani


Definir el caràcter de la ciutat de Palma, suposa viatjar cap endarrere en el temps i parar en alguna referència que ens illumini sobre els orígens, que segons els experts, continua oferint uns certs dubtes. Ens quedem amb la dada que indica que el romà Cinquè Cecilio Metelo va fundar la ciutat el 123 a. C..

Si analitzem el rostre d'un ésser humà, des del punt de vista no científic que és la "morfopsicología", prendríem nota del color dels seus ulls, de la seva mirada, de la comissura dels llavis, dels seus gestos en parlar, de les seves ganyotes, del moviment de les seves mans.

Si analitzem el rostre d'una ciutat, indaguem en les arrels dels seus documents, en la ubicació i en els fonaments dels seus edificis emblemàtics, en la projecció dels seus carrers i de les seves places, en el significat de les seves festes i de les seves tradicions, coneixerem la ciutat.

Per a descobrir la ciutat de Palma cal caminar i recrear-se per les seves artèries principals i acostar-se a contemplar i a respirar enfront de la mar abans de donar per conclòs el trajecte.

Llocs com el Castell de Bellver, el Passeig Marítim des de Pelaires fins a la Platja de Palma, La Catedral, el Parc de la Mar, La Llonja, el Palau de l'Almudaina, el Museu de Mallorca, el de la Fundació de Pilar i Joan Miró, el Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani, el Museu Històric Militar de Sant Carles, la Fundació Juan March, el Palau March, el Barri Jueu, els Banys Àrabs, són més que aconsellables en una llista de visites obligades.

Palma és una ciutat protegida pel Mediterrani, es mou vitalista i enèrgica, els esperits dels seus pensadors i dels seus emprenedors estan en continu tràfec. Oberta a tota mena de turisme amb una diversa carta de presentació amb hotels boutique en el cor de la ciutat, hotels tradicionals i l'oferta gastronòmica en general, restaurants, pastisseries, fleques, permet triar entre una enorme varietat del seu particular receptari i també de la cuina internacional.

Pocs són els visitants que marxen de Mallorca, sense comprar unes "ensaïmades", una sobrassada, o sense haver provat un plat de "fregit mallorquí" o un "variat".

Els mercats municipals concentren diàriament a visitants natius i forans i sens dubte són bàsics per a l'economia i el teixit comercial de les barriades. Mercat de l'Olivar, Santa Catalina, Pere Garau, Mercat de Llevant, entre altres.

Palma contempla zones d'oci i en els últims temps cal incloure les de tardeo que han anat posicionant-se segons els gustos, en la Llonja, en el Terreny, en Passeig Marítim, en Blanquerna, en Santa Catalina, És Jonquet, el Molinar, Passeig Mallorca, Barri antic.

Esdeveniments, conferències, concerts multitudinaris, teatre, cultura, galeries on es mostren exposicions de prestigiosos creadors de la plàstica, la ja consolidada Nit de l'Art el mes de setembre, un dels més complets aparadors de confluència multitudinària al carrer és la celebració patronal i festa per excellència dels palmesans; Sant Sebastià, en la qual en la capital es planten nombrosos escenaris, pletòrics d'activitats i sens dubte, una de les estampes més belles ocorre en dates nadalenques amb el Cant de la Sibil.la, declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Quant a les activitats esportives Palma s'ha significat en la recepció de senderistes, de ciclistes aficionats a la muntanya i a la carretera, s'ha especialitzat en proves de nivell internacional com la Challenge Ciclista, la Copa del Rei de Vela, el Trofeu de Vela Princesa Sofía, La Palma Marató i com a port marítim, amb un arrelament de practicants de la nàutica i aficionats als esports de platja.

Palma com a destí s'ha posicionat entre les ciutats més visitades del món si la comparem en termes de cens de població i proporcionem per les persones que rep de principi a final d'any.

Des d'aquelles primeres campanyes dels anys 50/60 en les quals es promocionava l'illa per a albergar a les parelles de jovençans de la península perquè passessin la seva lluna de mel, fins a arribar als nostres dies en què qualsevol excusa és vàlida per a desplaçar-se des de qualsevol lloc dels cinc continents fins a Palma.

El paisatge natural dels boscos de Bellver, de la Serra de na Burgesa, la temperatura mitjana, les panoràmiques d'una alba o d'un capvespre que es poden contemplar amb un passeig des de la Torre de Paraires fins a la Platja de Palma, són estímuls per a la pràctica de la bona salut.

El gentilici dels nascuts a Palma és palmesans, alguns despectivament i altres afectuosament els criden "llonguets", en referència a un panet que s'elabora a Mallorca.