dissabte 02 de desembre 2023 INICI | FIRES | FESTES | MERCATS | ESDEVENIMENTS | NOTÍCIES | AGENDA

Primavera a Mallorca


El sol allarga la seva traçada. Un canvi horari dota de més llum els horabaixes. La brisa comença a ser càlida i els pobles es deixondeixen.

La primavera arriba a Mallorca i amb ella un canvi d'actitud. Arriba l'alegria, les ganes de sortir al carrer. La calidesa del clima mediterrani comença a brillar al final del mes de març.

El bon temps fa un petó l'illa i amb ell una energia especial recorre els seus racons.

La primavera és temps de fires. Tradicionalment, grangers, ramaders, artesans i comerciants es desplaçaven fins als pobles propers per donar a conèixer el seu treball i vendre els seus productes aprofitant el clima agradable de la nova estació. Seguint aquesta tradició, avui dia podem trobar a Mallorca esdeveniments de gran magnitud com el Dijous Gros, a Inca o les fires de Manacor, Muro, Santa Maria, totes elles multitudinàries i amb una gran varietat d'oferta, colors i sabors.

Però en les darreres dècades el concepte de fira s'ha refinat i cada municipi busca dotar la seva d'un caràcter propi, donant protagonisme a un producte amb el qual se senti identificat. Per exemple, la patata compta amb fira pròpia a Sa Pobla, la sal i els salaons són protagonistes a la Colònia de Sant Jordi i les plantes de la Tramuntana a Selva. Costitx dedica el primer dia de maig a les flors, mentre que Binissalem organitza una fira al voltant del món de la pedra i el barri des Pil·larí a Palma rendeix tribut al panet local de la capital amb la fira des llonguet.

Els animals també gaudeixen de protagonisme en aquestes fires de primavera i diverses d'elles organitzen concursos. A la fira de Calvià, les ovelles i les cabres són l'ànima de la festa. La fira de Campos és coneguda també com la fira de les vaques, el porc negre mallorquí centra l'atenció en fira ramadera de Son Carrió mentre que els caragols són els protagonistes al nucli urbà de Sant Jordi.

Si bé el menjar és molt important, Mallorca també alberga a la primavera diversos esdeveniments dedicats a la beguda i al vi en particular. El major esdeveniment es produeix durant els Wine Days Mallorca, que durant deu dies organitza activitats en els cellers i els pobles de la DO Binissalem. La major concentració de vins mallorquins es troba en la fira del vi de Pollença, mentre que a la serra de Tramuntana, el poble d'Estellencs organitza amb l'arribada del maig un petit esdeveniment al voltant del vi i el formatge.

Les fires no són els únics esdeveniments que destaquen a la primavera mallorquina. El principi d'aquesta estació ve marcat en el calendari amb les festes de Setmana Santa. Durant aquests dies, desenes de processons recorren els pobles de Mallorca amb escenes bíbliques de la Passió de Crist.

Actes solemnes entre els quals destaquen les processons del dijous Sant a Palma, l'espectacular davallament de Pollença il·luminat només per la llum de les espelmes, l'antiquíssima Solemníssima Processó del Divendres Sant de Sineu o les dramatitzacions de la passió de Crist de Felanitx o Sant Joan .

La sobrietat de les processons contrasta amb l'alegria dels pancaritats: Reben aquest nom els dinars compartits entre els veïns dels pobles, generalment celebrats en una ermita local, on es gaudeix de delícies pròpies de la setmana santa com les panades, els robiols o els crespells. Al maig també hi té lloc una de les festes més conegudes de Mallorca, "És firó" de Sóller, un simulacre que rememora com aquest poble de la Tramuntana combatre un atac de pirates al segle XVI.