divendres 01 de març 2024 INICI | FIRES I FESTES | MERCATS | MÚSICA I TEATRE | ART I EXPOSICIONS | NOTÍCIES I REPORTATGES | AGENDA

SOPES MALLORQUINES


Possiblement als seus orígens les sopes mallorquines eren un plat recurrent per a gran part de l'any, perquè amb la base del pa dur mullat en brou, et permetia completar-lo amb infinitat de productes de la temporada, la col, les bledes, els espinacs, etc. i en segons quin període de l'any, se li incorporava una mica de carn magre de porc, principalment, però això solia ser més en època de matances, per això també se les anomena "sopes de matances". 

A la seva literatura Ramon Llull ja descrivia les sopes de pa com una ambrosia a la taula . Actualment, les sopes mallorquines s'elaboren tot l'any i són un d'aquests plats tradicionals de reconeguda estima per part dels professionals dedicats al món de la gastronomia i encara més pels consumidors.

Un primer plat compost per llesques fines de pa pagès que fa de sopa i que en afegir l'aigua, actua com a element absorbent, recollint el sabor dels altres ingredients. Depenent dels gustos de cadascú hi ha qui les vol més caldoses i altres de més seques.

Per a la seva preparació és convenient utilitzar una greixonera, on escalfarem oli d'oliva, ben picats sofreginem alls, ceba i porros, incorporarem les altres verdures tallades, bledes, julivert, col, coliflor, pebrots, espinacs, preparant bon un sofregit, al que afegirem la carn de magre de porc també tallada a petites porcions que li donaran una mica més de sabor i consistència, sal, pebre o pebre vermell, aigua i les sopes que podem haver preparat tallant el pa tallades molt primes o que podem adquirir a fleques, ja tallat i envasat especialment per a aquest menester.

Ho deixarem aproximadament una mitja hora al foc fins que cogui i ja estaran a punt per portar els comensals. Un cop servides a taula, sol ser habitual que hi hagi unes olives trencades, fonoll envinagrat, fins i tot pebrot verd tallat a tires i amb unes gotes d'oli d'acompanyament.

Els ingredients imprescindibles per dur a terme aquesta humil recepta són les llesques de pa negre, l'oli d'oliva verge, les tomàtigues de ramallet, ceba, alls, coliflor, porros, col, julivert, pebrot vermell, bledes, espinacs, magre de porc , aigua o brou, sal i pebre, el millor tap de cortí.

Text: Xisco Barceló