divendres 29 de març 2024 INICI | FIRES I FESTES | MERCATS | MÚSICA I TEATRE | ART I EXPOSICIONS | NOTÍCIES I REPORTATGES | AGENDA

Street art a Mallorca

Una passejada per l'art urbà de l'illa

Si sou dels que els agrada badar per la ciutat tot cercant art més enllà de les parets dels museus, a Mallorca hi teniu molt a trescar i visitar.

No és Nova York ni Berlin, però els carrers de les ciutats i pobles de l’illa s’han començat a omplir d’art urbà, de tal manera que ja estam en el punt que podem recomanar-vos algunes de les rutes de street art a Mallorca que més us agradaran.



Street art a Palma:

A Palma l’urbà no és un art recent. La zona coneguda entre els grafiters com HallOfFame, situada a prop del pont de Sont Gotleu, conté alguns dels murs més mítics de Ciutat, i ha estat pintat i repintat des dels anys 90.

Habitualment era una zona utilitzada pel grup de grafiters de la TcT, i els artistes urbans més primerencs a fer-la servir van ser Budha, Cane i Shangai.

En els darrers anys, també han proliferat pintades de qualitat del grup de la PTB. Per la zona, també en podeu trobar al Carrer Coll Vell Duc (IES Josep Sureda I Blanes).

Una altra zona de renom és la de l’establiment Makro: és una àrea ja esmentada per l’obra Pioneros del grafiti en España de Gabriela Berti (2009), ja que l’any 1989 ja hi constaven pintades. També hi destaca la zona grafitejada del Torrent Gros de Palma, que va des del Carrer Aragó fins al Camp de l’Atlètic Balears.

Aquestes àrees no han aturat de ser zona habitual dels grafiters més veterans de l’illa, tot i que, tal com apunten fonts grafiteres anònimes, “des del 2015 ha sortit una tanda d’allots de nova generació trepitjant fort”.

“I a Palma Centre?”, us demanareu. Allà en podreu trobar al Parc de la Riera i a l’edifici de les Piscines Estel. Ben a prop de plaça Espanya, al costat de l’estació de tren de Sóller, també hi ha un gran mural recent de Joan Aguiló, el més gran de Palma, mentre que els voltants de les vies també compten amb peces de molts grups de grafiters.

La zona clàssica, de tota la vida, abasta el carrer Sindicat i voltants, on trobareu peces del conegut SOMA, entre molts altres. D'altra banda, també us recomanem que no dubteu a endinsant-vos al Casc Antic de la ciutat, on s’ha bombardejat sempre de valent amb tags, stencils i altres formes d’street art.

Art urbà a prop de Palma i Calvià

Pels voltants de la ciutat, hi ha bones zones per a l’street art a Mallorca, com són la Riera del Pont d'Inca, que té un mur molt alt que fan les delícies dels muralistes, o també al Pont Madre Alberta. Son Ferrer i Magaluf són dos localitats que també destaquen per tenir decorades les parets amb una bona dosi de grafits.

De fet, Calvià és un altre punt neuràlgic de l’art urbà a l’illa, fins al punt que es potencia des de l’Ajuntament.

El Departament de Cultura del consistori va crear el 2012 el BetArt, un projecte d'art urbà que cada any permet realitzar intervencions artístiques que cerquen la interacció i el diàleg amb el ciutadà i el visitant, tot garantint la participació i creant sinèrgies entre creadors, entitats públiques i privades, alhora que posen en valor el municipi creant nous allicients artístics turístics a zones com Santa Ponça, Es Capdellà, Palmanova o Magaluf, durant el primer any d’existència del festival, i posteriorment a la Urbanització Galatzó i a diverses escoles del municipi.

D'aquesta manera, s'ha anat convertint Calvià en un «museu d'ús i gaudi per als visitants i residents, que faci que passejar pels carrers i places del nostre municipi sigui molt més atractiu.

Volem apropar l'art al ciutadà, i presentar-lo com una cosa molt més quotidià a l'art tradicional, sense portes ni horaris », comenta Natalia Ranieri, tècnica del departament de Cultura de l'Ajuntament de Calvià i una de les responsables del projecte.

El projecte compta ja amb dues rutes definides que recorren el municipi, i inclouen gairebé la totalitat de les intervencions realitzades des del 2012. Les podeu consultar aquí