Últimas noticias:

Quan arriba el desembre, Mallorca comença a transformar-se. Els pobles encenen els primers fanalets, les places s’omplen de paradetes i...

Dijous, 13 de novembre de 2025, Palma.– El restaurant Diecisiete Grados, situat al cèntric carrer Fàbrica de Palma i pertanyent...

La primera Fira del Variat supera totes les previsions, omple Pere Garau i es consolida com a referent del producte local

Dilluns, 29 de setembre de 2025, Palma.- La I Fira del Variat Mallorquí, organitzada per l’Agrupació de Venedors de la plaça de Pere Garau amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca, ha convertit aquest enclavament en l’epicentre cultural i gastronòmic de la ciutat durant tot el cap de setmana. 

Aquesta fira ha nascut per reivindicar un dels plats més populars de l’illa, consolidat com a emblema de la cuina tradicional mallorquina, i al mateix temps reforçar l’activitat dels comerciants locals, impulsar el consum de producte de mercat i consolidar Pere Garau com un referent dins el calendari anual de Palma. Des de la revetla inaugural de dissabte fins a la jornada principal de diumenge, el barri es va convertir en un punt de trobada entre gastronomia, cultura i ciutadania. 

L’afluència, de prop de 30.000 persones, va desbordar les previsions de l’organització i dels restauradors. Tot i això, cal destacar que en tot moment l’ambient fou festiu i participatiu, omplint de vida la plaça i els carrers adjacents. 

La gran assistència va tenir un efecte directe en el barri, ja que tots els bars i restaurants de Pere Garau es varen omplir per donar servei a la gran afluència de públic. D’aquesta manera, la fira va contribuir a dinamitzar la restauració de la zona i a reforçar el paper del mercat i el seu entorn com a nucli gastronòmic de Palma. 

Des de l’organització apunten que “l’acollida i l’afluència de persones que varen voler venir a gaudir del variat han superat totes les expectatives”. Era difícil, afegeixen, “preveure un èxit tan gran en aquesta primera edició i, per això, hem pres bona nota perquè la segona Fira del Variat torni a ser un èxit en tots els sentits”. 

En aquest sentit, destaquen “l’esforç titànic que han fet els restauradors per donar resposta a la demanda, arribant a vendre en dos dies el que habitualment serveixen en diverses setmanes”. És per això que l’organització reconeix que “aquest èxit obliga a pensar en una segona edició amb més oferta gastronòmica i més espai, una fira més gran que incorpori nous restaurants i que, a més, es recolzi en fórmules digitals que facilitin la venda de tiquets de variats i agilitin les cues”. 

L’acte inaugural va comptar amb la presència del batle de Palma, Jaime Martínez, i la presidenta de l’Agrupació de Venedors de Pere Garau, Paquita Bonnin, que coincidiren a assenyalar que aquesta fira “ha vengut per quedar-se” i que suposa “una aposta decidida pel producte local i la feina dels restauradors, situant els mercats al centre de la gastronomia mallorquina”. 

La jornada de diumenge es va allargar des de les nou del matí fins a les onze del vespre amb un programa per a totes les edats. Hi hagué contacontes infantil i la signatura del llibre de David Valdés 100 variats, gegants i xeremies, tallers infantils, ball de bot i una vermutada amb la xaranga Los Estupendos Burruños. 

A l’horabaixa, el públic va gaudir d’un taller de circ per a infants amb Es Taller espai de circ, l’actuació de la Filharmònica Porrerenca, sessions de DJ, els concerts de The Bowins i Paco Martín, i la cloenda amb Lolita Khaos i Chris Mental. 

Amb aquesta primera edició, Palma incorpora una nova cita que aspira a repetir-se cada any i a consolidar-se com a referent cultural i gastronòmic, reivindicant el variat no només com a plat icònic, sinó també com a part essencial de la identitat de l’illa. 

Patrocinadors i col·laboradors 

La I Fira del Variat Mallorquí va comptar amb el suport de Fires i Festes, Puig, San Miguel, Net Palma, Graficon, Vermut Muntaner, Ses Nines de Tianna Negre, Taste Mallorca i ZINE Hosteleria com a entitats col·laboradores i patrocinadors.