El 50% dels llocs de direcció i responsabilitat en la plantilla de terra de Trasmed estan ocupats per dones. Així ho reflecteixen les darreres dades internes de la companyia, en les quals es pot veure clarament un avanç en la representativitat femenina en àrees clau de l’organització. Aquesta fita pren una rellevància especial en un sector on la presència femenina continua sent un repte, consolidant la naviliera espanyola del Grup Grimaldi com un referent en la promoció de la igualtat dins de la indústria marítima i lògistica.
En concret, les dades de 2025 mostren que el 50% dels llocs de direcció i responsabilitat en terra estan ocupats per dones, un percentatge que supera la mitjana del sector marítim i logístic, on històricament i a nivell global la presència femenina en càrrecs de lideratge ha estat reduïda.
A més, l’anàlisi de la plantilla de Trasmed reflecteix una millora en el nombre de treballadores en terra respecte a l’any anterior, augmentant gairebé un 20% en tan sols un any.
“El nostre repte és continuar avançant en la integració del talent femení en tots els nivells de l’empresa, assegurant que el dia a dia, el lideratge i la presa de decisions reflecteixin una major diversitat”, explica Leonor Jaudenes, responsable de RRHH de Trasmed.
“Som conscients que el sector marítim a nivell mundial continua enfrontant-se al desafiament d’incorporar més dones en l’operativa a bord dels vaixells i des de Trasmed treballem per avançar cada dia més en matèria d’igualtat”, afegeix.
Una mostra tangible d’aquest avanç, afegeix Jaudenes, és la creixent presència de dones en llocs que, històricament, han estat ocupats per homes dins del sector marítim. A Trasmed, “cada vegada hi ha més professionals que desenvolupen rols clau en l’operativa diària de la naviliera com a capitana, cap de màquines, oficial de coberta, gambucera o marinera de màquines, entre d’altres”. La seva incorporació i lideratge en aquestes posicions, conclou la responsable de RRHH, “reforcen el compromís de la companyia amb la igualtat d’oportunitats i la diversitat en un àmbit tradicionalment masculinitzat”.
Parlem amb cinc dones de Trasmed que comparteixen la seva experiència en un sector històricament masculí i en transformació
Des de la coberta fins a la direcció, cinc professionals de la naviliera relaten la seva trajectòria en un àmbit on la presència femenina ha anat guanyant espai. A través dels seus testimonis, destaquen els reptes superats, l’evolució del sector i el paper clau de la diversitat en la transformació del transport marítim.
Amelia Pedrosa Jiménez, marinera de Màquines
Amelia Pedrosa Jiménez, marinera de màquines al vaixell Ciudad de Barcelona, destaca la seva experiència a Trasmed com a “reveladora i fantàstica”, assegurant que quan es gaudeix del treball, deixa de ser només una obligació. Considera que l’empresa impulsa el talent femení, encara que reconeix que encara són poques les dones en l’àrea de màquines i espera que cada vegada més s’animin a ocupar aquests llocs.
Sobre els reptes als quals s’ha enfrontat, afirma que “cada dia hi ha desafiaments”, però que superar-los es converteix en un procés de creixement i satisfacció. A més, llança un missatge inspirador per a aquelles dones que vulguin seguir els seus passos: “Si jo puc fer-ho, pot fer-ho qualsevol dona. Un pot aconseguir tot el que es proposi, siguis dona o home”.
Amada Vallín, cap de Màquines
En el cas d’Amada Vallín, cap de màquines a Trasmed, la seva trajectòria va començar com a alumna i ha evolucionat al llarg dels anys fins a assolir el seu lloc actual després de passar per diferents vaixells i ocupar diverses posicions. Defineix la seva carrera com “una carrera de fons” amb moments de tot tipus, des de regulars fins a excel·lents. Considera que l’empresa impulsa el talent en general, sense distinció de gènere, ja que “això és el més just”.
Per a ella, el major repte ha estat amb si mateixa, ja que al començar no imaginava que continuaria navegant tants anys. Destaca que la vida a bord suposa enfrontar-se a un medi on la gestió de l’estrès i la convivència 24/7 amb la tripulació són claus per afrontar els desafiaments diaris. El seu missatge per a altres dones interessades en el sector marítim és clar: “Si és un tema que els crida l’atenció, que provin. L’important és que t’agradi i posar-hi moltes ganes”.
Isabel Torres Manjón, marinera de Coberta
Isabel Torres Manjón, marinera de coberta al vaixell Ciudad de Sóller de Trasmed, va iniciar la seva carrera al Departament de Màquines, on va descobrir habilitats que la van impulsar a assolir el seu lloc actual al pont de comandament. Destaca el suport rebut per oficials i companys en la seva adaptació, encara que reconeix que encara persisteixen prejudicis en el sector.
Al principi, explica, alguns del sector veien les dones com una distracció i menyspreaven la seva feina, però “al final els dies passen i l’esforç parla per si sol”, afirma. Per a aquelles que vulguin seguir els seus passos, el seu consell és clar: “És un sector dur però gratificant si t’apassiona. La presència femenina és cada vegada major i necessària, l’important és treballar amb confiança i gaudir del camí”.
Eva González, directora de Càrrega
Eva González, directora de Càrrega de Trasmed, destaca l’evolució del sector i els nous desafiaments que han sorgit en els darrers anys. “Afrontar-los dins d’una empresa del Grup Grimaldi és molt gratificant”, afirma, subratllant la confiança que la companyia diposita en el seu equip. Sobre el talent femení, assenyala que l’empresa el promou sense distinció de gènere i que l’èxit de Trasmed rau en el seu equip humà.
“No considero que els reptes siguin més grans pel fet de ser dona. El sector ha estat històricament masculí, però cada vegada en som més, i els desafiaments venen marcats pels objectius de negoci, no pel gènere”. A aquelles persones que vulguin fer carrera en el sector marítim, els dona un consell amb humor: “Que vagin amb compte, perquè enganxa. Jo no tinc formació naviliera i fa més de 25 anys que estic en aquest món. No em plantejo sortir-ne”.
Alicia García, inspectora de Manteniment
Finalment, des del Departament Tècnic, la inspectora de Manteniment Alicia García destaca la riquesa de la seva experiència a Trasmed, on coordina el manteniment dels vaixells de passatge i ha adquirit un coneixement profund de l’operativitat de la flota. La seva feina en la planificació de varades i en la gestió de temps i recursos li ha permès desenvolupar habilitats tant tècniques com de gestió. Tot i que reconeix que, com moltes dones, ha hagut de demostrar la seva capacitat en un sector tradicionalment masculí, subratlla que la clau ha estat la confiança en si mateixa i la qualitat de la seva feina.
“Al principi sentia que havia de demostrar la meva vàlua constantment, però amb el temps he après que el compromís i la professionalitat són el que realment marca la diferència”. També destaca que el suport del seu equip i l’aposta de l’empresa pel talent han estat fonamentals en el seu desenvolupament professional. A les dones interessades en el sector marítim, les anima a perseguir la seva vocació, assegurant que “cada vegada hi ha més oportunitats de creixement i desenvolupament en un món en constant evolució que aposta per la diversitat i la innovació”.